Na Manjači velika vojna vježba američke vojske i oružanih snaga BiH

U subotu su vojnici uz potporu helikoptera Black Hawk uvježbavali scenarij intervencije na teritoriji pod kontrolom neprijatelja.

Na vojnom poligonu Manjača kod Banje Luke održava se dio vojne vježbe “Brzi odgovor 21” koju od 17. maja zajednički izvode pripadnici oružanih snaga BiH i američke vojske.

U vježbi je angažirano 500 vojnika iz BiH i 700 američkih vojnika.

Vježba u BiH dio je velikih vojnih manevara pod nazivom “Branitelj Evrope 21” koji se odvijaju diljem kontinenta.

Glavni cilj tih vježbi je osigurati interoperabilnost američkih oružanih snaga s onima iz evropskih država kako bi se osigurala učinkovita odbrana protiv moguće agresije.

U subotu su vojnici uz potporu američkih helikoptera Black Hawk uvježbavali scenarij intervencije na teritoriji pod kontrolom neprijatelja.

BiH nastavlja put u NATO-u

Kako bi promatrao vježbu, u BiH je doputovao i zapovjednik američkih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli koji je u subotu kazao kako je impresioniran onim što je vidio.

“Ovakve vježbe između vojski BiH i SAD dokaz su šta možemo, a zajedno možemo sve. Radujemo se što ćemo nastaviti saradnju sa oružanim snagama BiH dok vi nastavljate put prema NATO-u”, kazao je američki general, prenijela je Hina.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *