1 prosinca, 2020

SOČAN I KREMAST KESTEN PIRE

Ono što treba znati prije no što se odvažite na pripremu kesten pirea je to da je pri njegovoj pripremi najzahtjevniji dio zarezivanje i kasnije guljenje kestena. Ovaj dugotrajni postupak najbolje je podijeliti na više ruku, tj. osoba, pa će i priprema biti brža.

Sigurni smo da će svi voljno prionuti pripremi, osobito kada se sjete kombinacije okusa čokolada, kestena i šlaga koja je karakteristična za ovaj recept.

Sastojci:

1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
200 ml vode
70 grama šećera
50 ml ruma
15 ml arome vanilije
300 ml vrhnja za šlag
narezana čokolada

Postupak pripreme:

Kestene zarežite nožićem oko 1 mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade.

Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute.

U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im zatim dodajte tekućine po potrebi da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka.

Dobivenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.