Drugi dan prekida vatre: Palestinci obilaze srušene kuće

Palestinski dužnosnici u petak su rekli da bi obnova štete mogla koštati 100 miliona dolara.

Sporazum o prekidu vatre postignut između Izraela i palestinskih oružanih skupina u Pojasu Gaze se održava, ali i dalje postoje napetosti u okupiranom istočnom Jerusalemu gdje je izraelska policija upala u kompleks džamije Al-Aksa i nakon molitve u petak ispalila suzavac na Palestince.

Prekid vatre uz posredovanje Egipta stupio je na snagu u petak u ranim jutarnjim satima nakon 11 dana nemilosrdnog izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze i hiljade raketa koje je Hamas, grupa koja upravlja Pojasom, lansirao prema Izraelu.

Tokom izraelskog bombardiranja Gaze ubijeno je najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece, dok je dodatno razorena ionako osiromašena teritorija.

Na izraelskoj strani ubijeno je 12 ljudi, uključujući dvoje djece.


(10:28)

Gaza: Zastrašujući zadatak obnove nakon 11 dana izraelskog bombardiranja

Prekid vatre između Izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze ušao je u drugi dan, dok se hiljade raseljenih Palestinaca o toj enklavi vraćaju njihovim kućama kako bi povjerili štetu poslije 11 dana nemilosrdnih izraelskih bombardiranja.

Palestinski dužnosnici u petak su rekli da bi obnova štete na industriji, energiji i poljoprivredi na ionako osiromašenoj teritoriji suočena sa 14-godišnjom blokadom mogla koštati 100 miliona dolara.

“Ljudi izlaze na ulice pokušavajući se vratiti uobičajenom životu”, rekao je u subotu ujutro Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, javljajući iz grada Gaze.

“Ali, gdje god pogledate, vidite dokaze o onome šta se dešavalo u posljednjih nekoliko dana”, dodao je, stojeći ispred reda bombardovanih zgrada.

“Električne energije ranije je bilo oko 12 sati dnevno, što je prema standardima Gaze posljednjih godina zapravo prilično dobro, ali sada je to smanjeno na [do] pet sati dnevno”, dodao je, napominjući da Gaza sada ima problem i sa pitkom vodom kao i sa desalinizacijom morske vode.


(09:20)

Primirje u gazi traje drugi dan

Napeto zatišje zavladalo je u gradu Gazi, više od 24 sata nakon što je na snagu stupio prekid vatre između Izraela, Hamasa i drugih savezničkih palestinskih grupa.

Nekoliko je stanovnika, međutim, izvijestilo o “glasnom” zujanju izraelskih dronova iznad Gaze.

(08:45)

Dopisnik: Izazov za Bidena

Dopisnica Al Jazeere iz Bijele kuće Kimberly Halkett rekla je u petak da, iako je predsjednik Joe Biden potvrdio svoju podršku Izraelu, taj će stav vjerovatno stvoriti daljnje izazove za njega.

“Izazov za Joea Bidena je taj što mnogi u njegovoj stranci vide da američka podrška Izraelu, a ne i Palestincima, u podjednakoj mjeri, jest donekle … licemjerna i nije u skladu sa socijalnom pravdom”, koja je u “fokusu“ ove administracije.

“Dakle, izazovi za Bijelu kuću rastu iz dana u dan”.


(08:30)

Biden: Molim da se ovo primirje održi

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak kako Demokratska stranka i dalje podupire Izrael te da se moli da se održi prekid vatre između Izraelaca i Hamasa.

Biden je na konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao kako je rješenje između dviju država jedini odgovor u suzbijanju sukoba dvije strane te se obavezao da će s drugim zemljama izraditi veliki paket pomoći za obnovu Gaze.

Biden je pozvao na okončanje međuopćinskih sukoba ekstremista s obje strane te je naglasio da je imperativno osigurati sigurnost Palestinaca na Zapadnoj obali te pomoć narodu Gaze.

Dodao je kako će također insistirati na tome da izraelski građani, Arapi i Židovi, budu tretirani kao jednaki.

Biden je kazao da bi Palestinci također trebali prepoznati pravo Izraela na postojanje.

“Razjasnimo nešto ovdje: sve dok regija nedvosmisleno ne kaže da priznaje pravo Izraela da postoji kao neovisna židovska država, mira neće biti”, rekao je Biden.

Biden nije htio komenitrati svoj nedavni razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali je rekao kako vjeruje da će izraelski čelnik održati primirje.

“Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu, kada mi da riječ, vjerujem mu na riječ. Nikad mi nije prekršio riječ”, zaključio je Biden.


(08:10)

Razgovarali Blinken i Abbas

Američki državni sekretar Antony Blinken telefonski je razgovarao u petak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom te su raspravljali o mjerama koje bi osigurale daljnje primirje koje je stupilo na snagu, izvijestio je State Department.

Blinken je rekao Abbasu kako su Sjedinjene Američke Države predane u naporima da s palestinskim vlastima i Ujedinjenim narodima osiguraju hitnu humanitarnu pomoć te u mobiliziraju međunarodnu pomoć za obnovu Gaze.


(08:00)

UNRWA: Potrebna hrana, lijekovi i psihosocijalna podrška Palestincima

UN-ova agencija za pomoć i rad (UNRWA) upozorila je na potrebu za hranom, lijekovima i psihosocijalnom podrškom Palestincima koji trenutno borave u školama UNRWA u Gazi. Tu se nalazi oko 65.000 raseljenih osoba.

“Stalna 14-godišnja blokada Gaze uzrokuje kontinuirani nedostatak lijekova, dok je fizičko distanciranje kako bi se spriječio prijenos COVID-19 i dalje gotovo nemoguće zbog unutarnjeg raseljavanja izazvano najnovijim zračnim napadima”, navodi se u saopćenju.


(07:30)

WHO: Liječenje trauma na palestinskim teritorijama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukazala je na “značajne potrebe u liječenju trauma“ na palestinskim teritorijama, na kojima su ubijene 243 osobe tokom 11 dana raketiranja iz Izraela.

Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris izjavila je da je ukupno 8.538 osoba ranjeno širom palestinskih teritorija tokom nasilja i da je 30 zdravstvenih objekata u Gazi oštećeno – dok je jedna klinika potpuno uništena, a druga je pretrpila značajne štete.

Kazala je da štete na infrastrukturi ometaju pristup ambulantama, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Njeni komentari na brifingu Ujedinjenih naroda za novinare u Ženevi došli su u vrijeme dok zvaničnici zaduženi za humanitarnu pomoć procjenjuju potrebe nakon posljednje eskalacije nasilja.

Fabrizio Carboni, regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) za Srednji i Bliski istok, procijenio je da je preostalo “nekoliko stotina“ komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u okolini Gaze i da postoji urgentna potreba za medicinskim potrepštinama.

Matthias Schmale, direktor UNRWA, Agencije UN-a za pomoć Palestincima u Gazi, izjavio je da je ostalo još nekoliko sati u petak tokom kojih bi se pomoć i osnovne potrepštine mogle dostaviti Gazi preko prelaza Kerem Shalom.

Obraćajući se putem videosnimka iz grada Gaze, on je naveo da je centralna laboratorija koja izvodi testiranja na COVID-19 “postala nefunkcionalna nakon masovne eksplozije bombe“.

Komentirajući primirje koje je stupilo na snagu tokom noći, on je izjavio da to izgleda kao “krhki prekid vatre“ i požalio se na “nepodnošljivu i neprihvatljivu cijenu koju je taj sukob ima po civilno stanovništvo“.

Svjestan sam da se to, također, odnosi i na Izrael, kazao je Schmale.

IZVOR: balkans.aljazeera.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *